1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Issues with starting

Discussion in '6.9L IH & 7.3L IDI Diesels' started by FordFlatbed93, Nov 28, 2020.

  1. IDIBRONCO

    IDIBRONCO IDIBRONCO

    Posts:
    7,212
    Likes Received:
    5,432
    Joined:
    Feb 5, 2010
    Location:
    edmond, ks
    For the best results, only do one thing at a time. That way you'll know which one helped the most or actually fixed the issue.
     
    MtnHaul likes this.
  2. chillman88

    chillman88 Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    4,364
    Likes Received:
    3,531
    Joined:
    Feb 22, 2017
    Location:
    Central NY
    Or, on occasion, you'll be able to track down whatever you just did that made the issue worse. Been there done that too!
     
    IDIBRONCO, MtnHaul and Farmer Rock like this.
  3. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    I believe I tracked it down, I retarded the timing to where I had it in the first place and put the starter in, seems to be better, hope this will help it I’ll keep y’all updated
     
    chillman88 and Farmer Rock like this.
  4. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    Well, update, still hard to start hot I’m not sure what it could be, the injectors are less than 2-3 years old, the IP is brand new, maybe I need to retard it more I don’t know I’m at a loss
     
  5. IDIBRONCO

    IDIBRONCO IDIBRONCO

    Posts:
    7,212
    Likes Received:
    5,432
    Joined:
    Feb 5, 2010
    Location:
    edmond, ks
    My suggestion would be to have the timing set with a meter. You could drive yourself crazy with all of the second guessing while trying to set it without a meter.
     
  6. TNBrett

    TNBrett Full Access Member

    Posts:
    75
    Likes Received:
    59
    Joined:
    Oct 24, 2020
    Location:
    Middle Tennessee
    Your profile says you’re in TN. Where about? I have a tach & time I picked up a couple weeks ago. I haven’t even hooked it up yet. I’d be willing to help you get it timed if you want to come to me.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  7. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    I am in East Tennessee up towards Johnson City
     
  8. TNBrett

    TNBrett Full Access Member

    Posts:
    75
    Likes Received:
    59
    Joined:
    Oct 24, 2020
    Location:
    Middle Tennessee
    I’m outside Murfreesboro, and my shop is in Nashville, so it’s probably a pretty long ride either way . But, the offer still stands.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  9. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    I’m not sure if this will help any but even when you shut the truck off after getting it hot it’s taking 3-4 cranks to get it to start back up, timing advanced? I really don’t understand I never had a problem with the old IP and I mean it was shot
     
    Last edited: Nov 29, 2020
  10. riphip

    riphip Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    992
    Likes Received:
    373
    Joined:
    Nov 16, 2005
    Location:
    Memphis, TN.
    Did you remove the pump gear when you replaced the pump?? Been there also.
     
  11. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    No I did not, didn’t want to make that mistake, I absolutely hate to think it’s that injection pump, maybe it is air intrusion I just could not see air intrusion being a problem warm but not cold
     
  12. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    What gets me is the starter will crank and crank and crank then all of the sudden in one hit it’s started
     
  13. riphip

    riphip Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    992
    Likes Received:
    373
    Joined:
    Nov 16, 2005
    Location:
    Memphis, TN.
  14. FordFlatbed93

    FordFlatbed93 Registered User

    Posts:
    22
    Likes Received:
    5
    Joined:
    Nov 28, 2020
    Location:
    Tennessee
    Alright, I’m not sure what to do, I’ll get her timed and until she quits starting run it. Not much else to do, she’s a tough old girl. The injection pump was going out for 5 years, went 2 years without brakes, went a winter without glow plugs, hauled 80% of the miles on her, and now she’s finally getting to be a daily driver. I’ll get it straightened out, I thank you all for the help and taking your time to try and diagnose it. My thinking at this point is, bigger pump, more fuel, stock starter= pain to get going warm. I’m not going to worry about it. I know I may possibly have a air intrusion issue I need to be watching for I’ll get her going, just takes time
     
  15. MtnHaul

    MtnHaul Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    527
    Likes Received:
    214
    Joined:
    Nov 1, 2014
    Location:
    California
    When you're cranking and it won't start do you get any white smoke out of the exhaust? I'm wondering if fuel is draining back and I'm assuming you still have the stock mechanical fuel pump. Pretty sure IF fuel was draining back then that would also suck some air in. Just some pre-coffee brainstorming.
     

Share This Page