Ip going out or something else

Discussion in '6.9L IH & 7.3L IDI Diesels' started by Jholdeman, Nov 29, 2018.

  1. bbjordan

    bbjordan Snow Monkey

    Posts:
    1,152
    Likes Received:
    157
    Joined:
    Feb 24, 2011
    Location:
    Calgary Alberta
    Sounds like the lift pump is sucking air.
     
  2. YJMike92

    YJMike92 Full Access Member

    Posts:
    118
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Aug 10, 2018
    Location:
    NW Arkansas
    Ditto on the lift pump sucking air. Based upon the information that air was coming out of your Shrader valve upon initial bleeding after it stalled out.

    "Checked the Shrader valve an just got air out so turned it over until just fuel ran out and with a small shot of ether it fired off an had to keep it revved up for a but to get it back right, so what's that sound like to yall?"
     
  3. Jholdeman

    Jholdeman Registered User

    Posts:
    20
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 29, 2018
    Location:
    Magee ms
    Is there anyway the fsv can be letting air in or something? Cuz like I said earlier fuel gauge got stuck past full an when I hit the selector switch nothing happens ,but I have run probably 5 tanks of fuel thru since that happened on the front tank
     
  4. YJMike92

    YJMike92 Full Access Member

    Posts:
    118
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Aug 10, 2018
    Location:
    NW Arkansas
    Yes, it is possible. It sounds like you are sucking air somewhere before the lift pump. It could be anywhere back to the fuel tanks. The only way I can think you are getting air in the system at the fuel filter is to pull it in before the pump.
     
    Thewespaul likes this.
  5. Thewespaul

    Thewespaul Supporting Vendor Supporting Member

    Posts:
    5,424
    Likes Received:
    3,347
    Joined:
    Jul 27, 2015
    Location:
    Bulverde, Texas
    If you are getting air at the schrader you are sucking air, but generally if that was the main issue when driving it would have been surging pretty bad and smoking on acceleration not decel, and now that it won’t fire up even with either kinda points at more of an ip issue. I think you’ve got more than one issue going on, but I’m leaning to a bad ip. You can eliminate any air leaks in the line by running the truck off a jerry can, just take the soft line off the lift pump and run it into the can, if it starts and runs fine off that I would replace the selector valve
     
    YJMike92 likes this.
  6. Jholdeman

    Jholdeman Registered User

    Posts:
    20
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 29, 2018
    Location:
    Magee ms
    Just a update guys took a IP pump off a parts truck we had an installed it an made sure to keep the time right and bled the lines out an got it running an she run good no smoke on deceleration that I could see, but after a lily bit started doing the same thing , died on the road pulled it to the shop an got air out an filter was sucked down, lift pump was pumping strong stream out ,so I eliminated the fsv and now I can get it to prime back up! So that's what I'm working on Now
     
  7. YJMike92

    YJMike92 Full Access Member

    Posts:
    118
    Likes Received:
    48
    Joined:
    Aug 10, 2018
    Location:
    NW Arkansas
    Sounds like you are pulling air pre-lift pump as mentioned earlier.
     
  8. mexicanjoe

    mexicanjoe Registered User

    Posts:
    27
    Likes Received:
    8
    Joined:
    Aug 4, 2018
    Location:
    texas
    Are you sure the lift pump arm is engaging the cam correctly?? If not installed correctly it will run but not for long,according to my info
     
  9. Jholdeman

    Jholdeman Registered User

    Posts:
    20
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 29, 2018
    Location:
    Magee ms
    I have a electric pump that puts out like 9-11 psi that I'm gonna throw on there an se if we can't get it to prime out with out running the starter out
     
  10. Jholdeman

    Jholdeman Registered User

    Posts:
    20
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 29, 2018
    Location:
    Magee ms
    Oh an earlier I misspelled some an I meant that I CANT get it to prime up
     
  11. Jholdeman

    Jholdeman Registered User

    Posts:
    20
    Likes Received:
    1
    Joined:
    Nov 29, 2018
    Location:
    Magee ms
    She's running great finally put 200 miles on with great power an no hiccups, only question I have is how do i no if my timing is good on the pump ? I have good power, no smoke at all not black or blue or grey, and she starts up fast when hot, but I have 12.5-13 mpg that I can tell of, bout the same as before little better but also seems like there me be a little vibration or shake or rattle but not like a lot
     

Share This Page