1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Injection Pump Problem?

Discussion in '6.9L IH & 7.3L IDI Diesels' started by 79GLIDE, Sep 16, 2019.

  1. 79GLIDE

    79GLIDE Full Access Member

    Posts:
    142
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Oct 12, 2007
    Location:
    Omaha
    I believe I have and injection pump problem on my '88 F350. Upon deceleration from highway speed, I've got a serious miss, rough running condition that occurs under light pedal. Idle is a little rough, but no problem under acceleration or full throttle. Return lines have been replaced, and I don't suspect air entrainment. I have run several tanks of donated Jet A through this thing over the past few years, but have rationed in quality 2 cycle oil and conditioner. I'm concerned my pump internals may be suspect. Ideas??
     
  2. Noiseydiesel

    Noiseydiesel Full Access Member

    Posts:
    74
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Jan 17, 2019
    Location:
    Hillsboro, Ore
    I would suspect a worn pump from the sound of it. Then again hat can be a few hundred bucks for a gamble.
     
  3. Thewespaul

    Thewespaul Supporting Vendor Supporting Member

    Posts:
    7,752
    Likes Received:
    5,940
    Joined:
    Jul 27, 2015
    Location:
    Bulverde, Texas
    Yep time for a rebuild, I do rebuild these pumps but be advised I am over a month out right now.
     
  4. 79GLIDE

    79GLIDE Full Access Member

    Posts:
    142
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Oct 12, 2007
    Location:
    Omaha
    I've got a spare pump on an '87 6.9 I could put onto the '88 7.3? Want to PM me your rates and logistical details? Thank you!
     
  5. Thewespaul

    Thewespaul Supporting Vendor Supporting Member

    Posts:
    7,752
    Likes Received:
    5,940
    Joined:
    Jul 27, 2015
    Location:
    Bulverde, Texas
  6. Natehimself36

    Natehimself36 Registered User

    Posts:
    18
    Likes Received:
    3
    Joined:
    Jul 1, 2019
    Location:
    Oregon
    Try cracking injectors or locating the miss by listening through a stethoscope or long metal rod / screwdriver. Or a peice of hose. How old are your injectors?
     
  7. 79GLIDE

    79GLIDE Full Access Member

    Posts:
    142
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Oct 12, 2007
    Location:
    Omaha
    It's running on all 8 under a load and during acceleration. I recently towed a '93 F350 CC 4X4 250 miles with it. I did replace the return lines a while back and backed of the injector lines to bleed air at that time. Might do that again to be sure. The pump and injectors have 100k miles, so I'm certain the injectors are due.
     
  8. Team Dirt

    Team Dirt Registered User

    Posts:
    15
    Likes Received:
    6
    Joined:
    Sep 22, 2018
    Location:
    Alberta
    How much oil and Additive have you been using in the jet a. I have 2 barrels that I’m going to start burning
     
  9. 79GLIDE

    79GLIDE Full Access Member

    Posts:
    142
    Likes Received:
    7
    Joined:
    Oct 12, 2007
    Location:
    Omaha
    I add 1 gallon of quality 2 cycle oil per 50 gallons of jet A, plus the prescribed amount of Diesel Kleen +Cetane. The rotor wing mechanic who ran it in his 7.3PS, too.
     
    Team Dirt likes this.
  10. riphip

    riphip Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    548
    Likes Received:
    122
    Joined:
    Nov 16, 2005
    Location:
    Memphis, TN.
    Running in a PS is different than running in an IDI. PS does not have the injection pump. I ran 55gal of jetA in my 6.9 with problems later on. I also added 2 stroke oil, 10-40w oil, DieselKleen, etc but didn't help. My nephew worked at Mountain Air and had some take-out fuel also and gave me to try. Too dry for the IDI pump.
     

Share This Page