7.3 idi turbo crank no start no oil pressure. Stranded in vegas.

Discussion in '911 Diesel Down!' started by zachacuna, Jun 3, 2018.

  1. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    Hi guys on need of some help! On my way from Montana to Arizona and we got to Vegas and stopped at the store. Came out truck wont start. No oil pressure. Crank no start. We are stranded any suggestions appreciated.
     
  2. towcat

    towcat Administrator Staff Member

    Posts:
    18,037
    Likes Received:
    1,216
    Joined:
    Jun 24, 2004
    Location:
    SantaClara,Ca/Hamilton,TX
    1st) make sure the FSS is clicking. it's the terminal closest to you on the driver's side.
    2nd) IDI's don't need a HPOP to fire. 5 to 7 psi at idle is what we run on.
    3) if the FSS clicks, pour cool not cold water on the injection pump.
    crank and see if it starts then.
    4) if it does start, your injection pump is not long for this world.
    good luck and report back.
     
    Trevtron and zachacuna like this.
  3. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    FSS was clicking. Does the water trick only work when IP is hot? And thanks for chiming in. The water just cooling the pump?
     
  4. 79jasper

    79jasper Chickenhawk

    Age:
    25
    Posts:
    15,464
    Likes Received:
    991
    Joined:
    Oct 13, 2012
    Location:
    Collinsville, Oklahoma
    To clarify he means to unplug the ip shut off solenoid and plug it back in to see if it clicks.
    I think you are maybe hearing the glowplugs?
    What happens is the ip wears and the tolerances loosen up, with heat they open up more. Normally the IP is being cooled with fuel while the engine is running. Well once you shut it off, the heat from the engine will make it way into the pump.
    Pouring cool water over it tightens up those tolerances. (So to speak)

    Sent from my SM-G892A using Tapatalk
     
    towcat likes this.
  5. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    So when the wife turns key on I I can hear the solenoid at top of the pump click. I'll try to unplug and plug to make sure it clicks. That pump was a recent rebuilt one but wouldn't doubt it's shot. I hear they the people I got them from are no good. Hoping it starts in the morning but it hasn't yet tonight.
     
  6. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    Woke up this morning. No start. Crank no start. Seems like a fuel issue. Lift pump was pumping out big "gulps" when I took line off fuel filter. I assume its woking. I am stranded with my wife, kid and dog at a motel in downtown Vegas. Any advice helps. Thanks guys
     
  7. Thewespaul

    Thewespaul Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    4,162
    Likes Received:
    2,148
    Joined:
    Jul 27, 2015
    Location:
    Bulverde, Texas
    How much fuel is in the tank? Did you see any air in the fuel when you took the line off the filter?
     
    zachacuna likes this.
  8. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    I had just filled the tank. Full to top I assume. I think there was air actually. Maybe looking for air intrusion?
     
  9. towcat

    towcat Administrator Staff Member

    Posts:
    18,037
    Likes Received:
    1,216
    Joined:
    Jun 24, 2004
    Location:
    SantaClara,Ca/Hamilton,TX
    cranking speed as the same as before the issues?
    you are seeing fuel going in to the IP, but none coming out right?
     
  10. Thewespaul

    Thewespaul Supporting Member Supporting Member

    Posts:
    4,162
    Likes Received:
    2,148
    Joined:
    Jul 27, 2015
    Location:
    Bulverde, Texas
    If you have an air intrusion issue it is before the pump assuming you have no leaks. The soft hose at the frame going into the fuel pump is a common issue, and the fuel tank selector valve is another.
     
    Trevtron and zachacuna like this.
  11. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    Alright I got it running after bleeding the lines. Got the neck out of that neighborhood as soon as we could. Stopped 40 mi down the road for water (no ac) same deal now won't start. I think i might have a major air intrusion
     
  12. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    Very nice. Going to crawl under here in a min when I cool off
     
  13. towcat

    towcat Administrator Staff Member

    Posts:
    18,037
    Likes Received:
    1,216
    Joined:
    Jun 24, 2004
    Location:
    SantaClara,Ca/Hamilton,TX
    are you having any soft on power or gradual power loss? air intrusion shows up under load. bad IP shows up when hot and stopped(heatsoak)
    please....try pouring water on the IP....cool not cold water and see if the truck starts.
     
  14. zachacuna

    zachacuna Registered User

    Posts:
    16
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jul 25, 2016
    Location:
    MONTANA
    When I was cruising here I would get these little spurts where the truck had tons of power just for a sec. Poured water on Ip with no luck. Water was warm though. Going to check hoses underneath for any leaks.
     
  15. 79jasper

    79jasper Chickenhawk

    Age:
    25
    Posts:
    15,464
    Likes Received:
    991
    Joined:
    Oct 13, 2012
    Location:
    Collinsville, Oklahoma
    Those spurts of power point to air intrusion as well.

    Sent from my SM-G892A using Tapatalk
     
    Trevtron, zachacuna and Thewespaul like this.

Share This Page